Handlen gøres officiel med et skøde

By:

Når man handler bolig, så er købsaftalen det dokument, der beskriver handlens vilkår: købesum, overtagelsesdag, eventuelle ting der skal ordnes inden overtagelse osv. – men det er ikke købsaftalen, der officielt stadfæster handlen. Det gør skødet.

Et skøde er det endelige bevis på, at du som køber har overtaget boligen. For at det er gældende, skal det tinglyses i Tingbogen, og i dag er der ingen lovkrav i forhold til, om det er køber eller sælger, der skal skrive skødet og betale for tinglysning. Spørger man eBoligadvokat, så er der dog ingen tvivl om, at man som køber skal kræve at få lov til at håndtere skødeskrivningen: “Det er klart i købers interesse at få skødet tinglyst så hurtigt som muligt, så ejendommen officielt kan overdrages. Indtil det sker, kan sælgers eventuelle kreditorer stadig gøre udlæg i boligen, og det er bestemt ikke i købers interesse.”

Kan man selv udfærdige et skøde?

Men hvordan skriver man skødet? Skal man gøre det selv eller bør man bruge de ekstra penge og i stedet lade en advokat håndtere sagen? Spørger du eBoligadvokat, så er svaret entydigt: “Selvom det virker ligetil at tinglyse et skøde på nettet, så er der så mange faldgruber og kringlede punkter, der skal udfyldes, at det er svært for et utrænet øje at gøre det korrekt. Og hvis der er fejl i skødet, så kan det i sidste ende komme til at koste rigtig mange penge for køber. Derfor anbefaler vi altid at bruge en advokat,” fortæller boligadvokat Javed Aslam.

Privat skødeskrivning ender oftest galt på to punkter: 1) ejerandelene bliver anført forkert, og det koster ekstra afgift til staten at ændre det og 2) købesummen frigives før restanmærkninger i skødet er slettet, hvorefter køber hænger på sælgers lån, selvom pengene er udbetalt.

Hvad koster et skøde?

At skrive og tinglyse et skøde er ikke svært, når først man har prøvet det nogle gange. Derfor er det heller ikke en omfattende sag for advokaten, og priserne ligger som regel på et par tusinde kroner afhængigt af, hvilken form for skøde der skal skrives.

https://eboligadvokat.dk/skoede/ kan du se eBoligadvokats landsdækkende priser. Her koster det 2.500 kr. for et almindelige skøde ved bolig- og ejendomshandel, mens det koster 1.950 kr., hvis et eksisterende skøde skal ændres. Det kan være i forbindelse med skilmisse eller samlivsophør, ved familieoverdragelse eller ved en ændring af ejerandelene flere parter imellem.

Og hvad er et par tusinde egentlig i sammenligning med risikoen for at tabe rigtig rigtig mange penge?

 

Posted in: skøde